Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2011 10:41 - 5 мита за интелигентността на бебето
Автор: pulsbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
1



image


Съвсем наскоро излезе книгата „Добре дошли в мозъка на детето“ (в груб превод, иначе – Welcome To Your Child"s Brain)на Сандра Аамондт - главен редактор на сп. Nature Neuroscience, и д-р Сам Уанг - професор по молекулярна биология и невронаука към Университета Принстън.


В книгата двамата автори подлагат на контрааргументи популярни митове за развитието на бебето.


С раждането на детето родителите ни занимава, по какъв начин можем да стимулираме развитието му, така че то да расте с пълния си потенциал. На запад хората са склонни да прибягват до методи от осигуряване на ценни витамини до специално предназначени за бебето видеа.


Детският мозък е като вселена. Всяко едно събитие в пространството около бебето и организма му може да развие потенциала му в различна посока. Понякога родителите се питаме, кое повече е от полза за рожбата ни. Тази книга очевидно може да ни даде много категорична яснота, още повече, че са базира на научни наблюдения и изследвания.

 

Мит № 1

Кърменето се отразява на интелигентността на детето...



Вярно е, че децата, които са кърмени по-късно проявяват по-висока интелигентност от връстниците си. Но това не се дължи толкова на кърменето, обясняват авторите, колкото на майката.

По принцип интелигентните майки кърмят децата си, освен ако процесът не е сериозно възпрепятстван по някакви причини. Истината е, че колкото по-умна е майката, толкова по-висок е залогът да се създадат условия на детето, които да предразположат развитието на неговия вроден потенциал.
Майката отделя внимание на детето си, играе с него, стимулира го по най-подходящ начин.
Така че тук по-вярно е твърдението: умна майка – умно дете.
Когато учените взимат предвид този критерии в проучванията си, то ефект от кърменето само по себе си не се открива по отношение когнитивните способности на детето.
Естествено, кърменето укрепва имунната му система. Що се отнася до притесненията   относно интелигентността му при хранене с адаптирано мляко, то те са напълно неоснователни. 
Дори се открива нещо неочаквано, когато храненето на бебето е със соево мляко или хидролизирано мляко, то на 5-годишна възраст е склонно да консумира охотно зеленчуци от рода на броколите, което според учените може да се дължи на вкусовото възприятие и памет и оприличаване с вкуса на зеленчуците.

 

Мит № 2

Класическата музика развива ума...



Това твърдение се приема за вярно от 1993 г., когато учени откриват, че студенти, слушащи Моцарт, се справят по-добре при разрешаването на сложни пространствени задачи. Появява се книгата „Ефектът на Моцарт действа и при бебетата“, което в резултат драстично покачва продажбите на класическа музика от родителите.
Само че...

Докато пасивното слушане не може да направи детето по-умно, то продуцирането на музика успява. Изучаването на музикален инструмент повишава IQ на детето средно с три показателя – малка разлика, но истинска. Разковничето на загадката е, че при свиренето детето взима активно участие, което е от съществено значение за развитието му.


Останалите митове



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pulsbg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 13227
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930