Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2011 10:32 - Нали е Денят на сърцето...
Автор: pulsbg Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 655 Коментари: 0 Гласове:
0



image

Какво разбираме под определението „сърдечно заболяване“? Специалистите разглеждат в категорията тези здравословни състояния, при които се откриват проблеми с ритъма и клапите на сърцето. Когато говорим обаче за сърдечно заболяване обикновено се има предвид атеросклероза или тенденцията в артериите да се образуват плаки. И не случайно...


В някои случаи атеросклерозата се приема за коронарно заболяване. То от своя страна може да причини ангина. Но не тази, която възприемаме като синоним на медицинския термин за тонзилит. Ангината представлява остра стягаща болка в областта на гърдите. Усеща се още като напрежение в гръдния кош или натиск в гърдите, като дишането е учестено и повърхностно, подобно на това при усилена физическа дейност. Ангината се свързва с исхемичната болест на сърцето. Води до сърдечни пристъпи, като в най-тежката си форма стига до сърдечен инфаркт.
 


2. Кой е застрашен?



Статистическите данни показват, че сърдечните заболявания са разпространени повече сред мъжете, но те не подминават и представителките на нежния пол. Едно от обясненията за разликата в данните се дължи на факта, че при жените сърдечните заболявания започват да се изявяват с 10 години по-късно – в началото на 70-години, като при силния пол началото е с настъпването на 60-годишна възраст.
Това се дължи на особеностите на женския организъм – синтезът на женски полови хормони и по-конкретно на естроген, който има протективен за сърцето ефект. Нивата на този хормон падат значително след менопаузата на жената.
 
 

3. Причините са...

Сърдечното заболяване се развива вследствие на възпалителен процес, причинен от високо ниво на общ холестерол, образуването на частици „лош“ LDL холестерол, никотина и високата кръвна захар, при който се получава фино уплътняване на артериите.
За защита от продуктите на възпалителния процес артериите започват да формират плаки. Реакцията наподобява на тази, при която при попаднала песъчинка в организма на мидата, тя образува перла.


Останалото полезно за здравето на сърцето



Тагове:   сърце,   здраве,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pulsbg
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 13232
Постинги: 5
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930